Hello Ősz Good by Nyár

Hello Ősz Good by Nyár

 

Napjainkra a természet, mint önmagáért való érték sajnos háttérbe szorult.

Fokozott igény van a területhasználatra, és ez jelenti napjainkban a legnagyobb veszélyt az élővilágra, az élőhelyek koherenciájának megőrzésére. Az “ötletszerű fejlesztések” terület-felhasználásukkal és hatásfelületükkel szétszabdalják az ökológiai hálózatot Nagytarcsán is.

Egyesületünk egyik fő célja ezen értékek védelme és ápolása,

az ökológiai folyosónk megvédése.

A klasszikus értelemben vett ökológiai folyosó alkotórészei a természetes élőhelyek, melyek fennmaradásukhoz igénylik a folyamatos karbantartást, és szerepük vitathatatlanul kedvező a biológiai sokféleségnek és az élőlények minden öröklött változatosságának megőrzésében.

Milyen karbantartás lesz 2018 09 29-én a Nagytarcsa Felsőrét régi patakmeder, mint ökológiai folyosó területén?

A környék védett növényfajai közül a kosborfélék kiemelkedőek, néhány ritka faj is él itt, mint pl.: kardos madársisak, selymes boglárka, farkasalma, fehér zászpa, parti fűz, stb., de az állatvilág is gazdag – számtalan ragadozó emlősállat mellett őzek és vaddisznók is és élnek itt, illetve védett madarak (a teljesség igénye nélkül például: egerészölyv, balkáni gerle, fülemüle, őszapó, kékcinke, széncinege, sárgarigó, veréb, karvaly, örvös galamb, kakukk, különböző harkályfélék, szürkehéja, csúszka, erdei fülesbagoly) is fészkelnek és költenek a területen.

A múlt örökségül hulladék bőséget hagyott ránk.

A patakmedrünk szennyezés-érzékeny terület,amelyek porózus természeténél fogva vízbázis is ( van működő ivóvízkút és 120 m3-es tározó is a partján a Bíborka utcai szakaszon ) . Kellő ismeret hiányában csak valószínűsíthető, hogy ezen szennyezések és hulladékok közül néhány kémiai időzített bomba, s lassan szétteríti szennyezését környezetében, veszélyeztetve az ivóvízbázist is.

Az utak nemcsak az ember számára közlekedési folyosók, de utat nyitnak a gyomok terjedésének is. A megváltoztatott folyó menti élőhelyek is gyomfolyosókká válhatnak.

A területének ugyan csekély része már csak, ami természetes állapotokat őriz, de a terület nagy része rendelkezik a rekonstrukcióhoz alkalmas ökológiai feltételekkel.

2018 09 29-én szombaton 10:30 – 13:00 között közös szemétgyűjtéssel és meder tisztítással teszünk egy lépést a céljaink elérése felé.

 utána közös ebéd, gyerekprogramok, zenés nyárbúcsúztató buli J,

további részletek : www. felsoretlakopark.hu 

 

 

 

 

 

Hogy öltözz?  : Hosszú nadrág, réteges, de hosszú ujjú felső ( bogarak, és kullancsok miatt) és bakancs vagy gumicsizma az ajánlott öltözet.

Mit hozz magaddal ? : jó kedvet, tenni akarást, gereblyét, lapátot, metszőollót, gyűjtő zsákot, kesztyűt….. lehetőséged és belátásod szerint  ( védőkesztyűt korlátozott számban tudunk biztosítani)

 

Mit tesz még egyesületünk:

  • a lakosok környezeti tudatát fejlesztjük
  • mivel alacsony fokú az informáltság a fenntartható fejlődésről, a környezet és fejlődés kérdéseinek összetartozásáról, szervezünk előadásokat, oktatásokat,
  • a fogyasztók nem ismerik fel a természeti környezetük viszonylagos jó állapotát, és nem ismerik fel az összefüggést a fogyasztás növekedése és a környezet állapotának esetleges romlása között, így erre is szervezünk felvilágosítást
  • megtanítjuk, hogyan becsüljük meg természeti értékeinket,

 

Mert ettől más itt élni…

 

Közösség vagyunk!

Az itt lakók évek óta szerveznek rendszeresen közös programokat, piknikeket.

Egyre többen ismerjük egymást.

Tiszteljük és alakítjuk környezetünket. Szeretünk itt lakni!

Hiszünk abban,

hogy a térség egyik olyan ékkövévé válhat a Felsőréti védett terület, amire méltán lehet majd büszke nem csak Felsőrét lakossága, hanem minden Nagytarcsai lakos és vezető.

Figyelünk egymásra!

Támogatjuk egymást. Ha szükséged van segítségre, eladnád a bútorod, túl sok a levendulád… itt biztosan számíthatsz másokra. Segítő szomszédok, ahol mindig van tojás, vagy segít, ha éppen lerobbant az autód és bevisz Pestre… Itt figyelünk egymásra!


FACEBOOK

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar